‘Ik ben woedend over hoe de Poolse regering met vrouwen omgaat’

In Warschau was vrijdagavond de grootste demonstratie tegen de nieuwe Poolse abortuswetgeving tot nu toe. Volgens de organisatie waren zeker honderdduizend mensen op de been. Sinds het Constitutionele Hof van Polen vorige week donderdag oordeelde dat abortus ook verboden wordt als er iets mis is met de foetus, gaan er dagelijks tienduizenden mensen de straat op om de herziening van dit vonnis af te dwingen. De demonstranten, aangevoerd door vrouwen en studenten, eisen ook betere gezondheidszorg en willen dat de regering „oprot”, zo is te lezen op verschillende plakkaten.

Als de nieuwe regelgeving van kracht wordt, is abortus in Polen alleen nog toegestaan bij zwangerschappen na verkrachting, incest of wanneer de gezondheid van de moeder in gevaar is. De mogelijkheid om een zwangerschap af te breken wanneer de foetus bijvoorbeeld het syndroom van Down heeft of een levensbedreigend geboortedefect ontwikkelt, werd door het Hof verworpen als discriminatie. De ruime meerderheid (97,5 procent) van de bijna 1.100 Poolse vrouwen die jaarlijks in eigen land abortus laten plegen, doet dat omdat er een probleem blijkt te zijn met de foetus. Het Constitutionele Hof staat onder politieke controle van de nationalistisch-conservatieve regeringspartij PiS.

Drie deelnemers aan de betogingen vrijdag in Warschau vertellen waarom zij de straat op gingen.

Lees verder op nrc.nl.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s